Vabimo vas na VESELI DAN PROSTOVOLJSTVA, ki bo potekal 17. maja med 13. in 17. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani,  kjer se bodo zbrale prostovoljske organizacije in predstavile svoje delo.

Za začetek napovedujemo nekaj zanimivosti: na Veselem dnevu prostovoljstva boste lahko preverili vaše veščine postopkov oživljanja pri Rdečem križu Ljubljana, se razgibali s Šolo zdravja in spoznali štirinožne prostovoljce Ambasadorjev nasmeha.

Če imate kakšno nezanimivo enobarvno majico, jo prinesite s sabo in prostovoljci vas bodo naučili tehnike sitotisk, s katerim si boste nanjo odtisnili motiv Slovenske filantropije. Od prostovoljk Hiše Sadeži družbe v Logatcu boste izvedeli, kako se kvačkajo hobotnice, ki terapevtsko delujejo za nedonošenčke v porodnišnicah, in kako se lahko tudi vi pridružite tem aktivnostim.

Pri Mavričnih bojevnikih vam bodo predstavili tabore, kjer otroci z ADHD in čustvenimi težavami uživajo in ustvarjajo v času poletnih počitnic. S svojimi prostovoljskimi aktivnostmi se bodo predstavili učenci in dijaki različnih šol in ko boste slišali njihove prostovoljske zgodbe, boste videli, da je tudi današnja mladina še kako aktivna in premore veliko sočutja.

Preizkusili se boste v interaktivnem treningu možganov in izvedeli, kakšen je pametni zvezek. Prostovoljstvo je prisotno tudi v kulturi in seznanili se boste lahko, kako se pridružiti prostovoljcem društva ŠKUC ali festivala Kino Otok. Spoznali boste različne kulture sveta in morda odnesli z Veselega dne prostovoljstva svoje ime, napisano v eritrejskih ali arabskih pismenkah.

Spoznali boste, kaj pomeni biti prostovoljec pri Društvu za zaščito živali Ljubljana in lahko boste z nakupom prikupnih izdelkov podprli njihovo delovanje. Imeli boste možnost narediti mala dobra dela in izvedeti, kako lahko v vsakdanjem življenju čim manj obremenjujemo okolje.

Vas zanima, kako povezati prostovoljstvo in potovanje po svetu? Tudi na to vprašanje boste dobili odgovore. Slovenska univerzitetna športna zveza pa bo s sabo prinesla košarkarski koš in nagradila obiskovalce, ki bodo največkrat zadeli.

Izvedeli boste, kje najti podporo ob različnih stiskah, tudi tistih, povezanih z zdravjem, saj bodo z nami prostovoljci različnih društev s področja zdravja in socialnega varstva. Naj jih omenimo le nekaj: Spominčica, Društvo Onkoloških bolnikov, Društvo za urejeno življenje ABSTINENT, Združenje prosti spolnemu zlorabljanju, Rdeči križ Koper, Društvo za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma in druga.

Za nekaj trenutkov boste lahko vstopili v čevlje slepih in slabovidnih oseb, če boste na oči nataknili očala, ki simulirajo različne poškodbe oči. Spoznali boste organizacije, ki se borijo za enakopravnost LGBTQ+ oseb, in se seznanili z njihovimi programi.

In če vas mika prostovoljstvo, boste imeli edinstveno priložnost, da osebno spoznate prostovoljce, aktivne v številnih prostovoljskih organizacijah, in jih sami povprašate o njihovem delu in možnostih vključitve.

Obljubljamo, da bo med 80 prostovoljskimi organizacijami in 500 prostovoljci iz vse Slovenije zanimivo in prijetno strokovnim delavcem, študentom, osebam z različnimi oblikami ranljivosti, mladim, starejšim, skratka – vsem J.

Prijazno vabljeni!

Ekipa programa prostovoljstvo s Slovenske filantropije