S predstavniki Islandije smo uspešno sodelovali že v mednarodnem projektu GOAL. Sodelovanje pa smo še poglobili v projektu »Svetovanje v izobraževanju odraslih« v okviru programa Erasmus+,ključni ukrep 1: učna mobilnost posameznikov.

Od 3. – 9. junija 2018 smo namreč v praksi spoznavali svetovalno dejavnost za odrasle na Islandiji, v Reykjaviku in okolici.

Udeležili smo se je predstavniki različnih institucij: Ministrstva za izobraževanje znanost in šport, Andragoškega centra R Slovenije, Centra RS za poklicno izobraževanje, Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, CDI Univerzuma Ljubljana, Šolskega centra Velenje in AZ Ljudske univerze Velenje.

Sprejeli so nas gostitelji – Education and Training Service Centre (ETSC), v Reykjaviku. ETSC sta ustanovila Islandska konfederacija dela (ASÍ) in Konfederacija islandskih delodajalcev (SA). Od leta 2010 je v lasti zveze državnih in občinskih sodelavcev (BSRB), Združenja lokalnih organov na Islandiji in Ministrstva za finance. Glavna naloga ETSC-ja je oblikovanje učnih načrtov za izobraževanje, razvijanje priznavanja neformalnega in priložnostnega učenja, povečanje kakovosti izobraževanja odraslih ter razvoj svetovanja in usmerjanja za ciljno skupino (nizkokvalificirani posamezniki). Predstavili so nam njihovo organizacijo in področja delovanja, način sodelovanja z drugimi organizacijami na lokalni in regionalni ravni, način sodelovanja in financiranja štirinajstih vseživljenjskih centrov, ki delujejo v državi, sodelovanje z delodajalci in sindikati ter sistem svetovanja odraslim, s poudarkom na kariernem svetovanju v podjetjih ter sistemu priznavanja neformalno in priložnostno pridobljenega znanja v Islandiji.

Nato so vsak dan sledili ogledi institucij po vnaprej pripravljenem programu: vseživljenjski center MSS, vseživljenjski center Mimir, in vseživljenski center IDAN. Obiskali smo tri vseživljenjske centre, kjer smo obe dejavnosti spoznavali v praksi, se pogovarjali s svetovalci, izmenjali izkušnje, pregledali nekaj njihovih orodij ter spoznali nove metode poučevanja. Predstavili so nam tudi druge mednarodne projekte, v katerih sodelujejo. Povsod je bilo čutiti sproščeno, domače vzdušje in takšno želijo narediti tudi svetovanje. Obiskali smo tudi srednjo šolo – Taekniskolinn, spoznali poklicno in strokovno izobraževanje ter svetovanje njihovim udeležencem. Na koncu smo si ogledali še sodobno opremljene učilnice.

Zlasti je bilo za nas zanimivo uspešno sodelovanje sindikata in podjetij, tako s srednjimi šolami kot vseživljenjskimi centri. Spoznavali smo načine izvajanja kariernega svetovanja v podjetjih in pristope motiviranja podjetij ter nižje izobraženih k vključevanju v izobraževanje. Popoldan nam je ostalo še nekaj časa za ogled njihove čudovite narave, spoznavanja kulture, zgodovine, kulinarike, arhitekture, jezika, ljudi in okolja.

Strokovna srečanja, izmenjave znanj in izkušenj, nas zelo bogatijo. Še zlasti med bolj oddaljenimi državami. Bogati nas tudi občutek, da svetovanje odraslim in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja izvajamo podobno, seveda tudi z razlikami. V mednarodnem okolju se vedno učimo novih stvari, pridobivamo nova, uporabna orodja, spoznavamo primere dobre prakse. Vedno tudi sledi razmislek, kaj od videnega lahko uporabimo in prenesemo v prakso pri nas.

Zagotovo za vedno ostanejo pristni stiki, dobri odnosi, nova znanja in širši pogled tako med člani mobilnosti kot tudi gostitelji.

Islandija je dežela prijaznih in gostoljubnih ljudi, ki izjemno cenijo in čuvajo svojo neokrnjeno naravo. Le ta je polna različnih čudes. Kljub temu, da jih je malo, so ponosni na svojo državo. Polni različnih vtisov smo se po tednu dni tudi mi vrnili v Slovenijo. Ostajajo čudoviti spomini, fotografije, ki nam ponovno pričarajo občutke in ideje za nove podvige na strokovnem področju. Pa seveda misel, da se z gostitelji znova srečamo, tokrat v naši lepi Sloveniji.

(Biserka Plahuta, mag. manag. izobr., svetovalka, AZ Ljudska univerza Velenje)